2019年度工学院大学大学院・化学応用学専攻
☆食品化学工学特論(Food Chemical Engineering)[3404]
2単位 山田 昌治 教授 [ 教員業績 JP EN ]
- <授業のねらい及び具体的な到達目標>
- 小麦粉の化学と生産技術について、英文資料(学術論文と総説)をテキストとして精読をしながら、食品の化学と工学に関する技術力と技術英語力(学会発表技術を含む)を併せて向上させる。
On chemistry and technology of wheat and wheat flour, we will thoroughly read academic a paper and a review to be distributed as texts. We are going to enhance food chemistry and English skills together.
- <授業計画及び準備学習>
- (1) 食品化学工学概論
(2) 小麦・小麦粉の化学と工学 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (3) 製パン・製麺の化学と工学 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (4) 小麦 : イントロダクション、小麦の起源と進化 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (5) 小麦 : 今日の栽培小麦 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (6) 小麦 :小麦グルテンタンパク質と加工特性 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (7) 小麦 :小麦の栄養と健康について、小麦の未来 【予習】初回に配布された資料を読んでおくこと (8) 中間試験 Wheatについて学んだ基礎的な事柄を確認するために中間試験を行う (9) コムギタンパク質 : イントロダクション 【予習】中間試験後に配布された資料を読んでおくこと (10) コムギタンパク質 : 実験 【予習】中間試験後に配布された資料を読んでおくこと (11) コムギタンパク質 : 結果および考察 【予習】中間試験後に配布された資料を読んでおくこと (12) コムギタンパク質 : 結言 【予習】中間試験後に配布された資料を読んでおくこと (13) プレゼンテーション演習 学会発表を想定してプレゼンテーション演習を行う。 (14) 学習のふりかえり
(1) Overview on food chemistry and technology (2) Chemistry and technology on wheat and wheat flour 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (3) Chemistry and technology on bread and noodle making 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (4) Wheat : Introduction, Origin and evolution of wheat 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (5) Wheat : Cultivated wheat today 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (6) Wheat : Wheat gluten proteins and processing properties 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (7) Wheat : Wheat in nutrition and health, The future for wheat 【Preparation】Learn the materials distributed in the first time (8) Intermediate Test A intermediate test will be done in order to check the basic matters learned in Wheat. (9) Wheat Protein : Introduction 【Preparation】Learn the materials distributed after the intermediate test (10) Wheat Protein : Experimental 【Preparation】Learn the materials distributed after the intermediate test (11) Wheat Protein : Result and Discussion 【Preparation】Learn the materials distributed after the intermediate test (12) Wheat Protein : Conclusion 【Preparation】Learn the materials distributed after the intermediate test (13) Examination (14) Summary
- <成績評価方法及び水準>
- 毎回実施する小テスト(40点)と第13回目に実施する試験の評点(60点)で60点以上の者に単位を認める。
A test will be performed after each lecture(40 points). An examination will be performed at the 13th lecture(60 points). Students who earn more than 60 points can earn this credit.
- <教科書>
- 教科書として講義中に配布する資料を使います。
Materials as texts will be distributed during the lecture.
- <参考書>
- (1)ヴォート基礎生化学(第4版),東京化学同人
ISBN : 978-4807908455 Voet:Fundamentals of Biochemistry, 4th edition, in Japanese, Tokyo Kagaku Dojin Co., Ltd. (2)3年次「食品化学」で各自がとったノート Your notebook of food chemistry taken when you were third grader.
- <オフィスアワー>
- 講義実施日17:30〜19:00、八王子校舎17-257号室で対応します。
I will wait for you at Hachioji campus 17-257 room from 17:30 to 19:00 on the lecture day.
- <学生へのメッセージ>
- 食品分野もグローバル化が喫緊の課題となっております。食品化学と英語力を併せて高めるような内容としておりますので、意欲的に取り組んでいただきたいと願っています。配布する英文資料は分かるまで徹底的に解説いたします。
Globalization is an urgent issue even in the food category. This lecture contains the content that enhances food chemistry and English skills together so I hope to work earnestly. I will thoroughly explain the academic papers to be distributed until you understand them.
ナンバリングはこちら
このページの著作権は学校法人工学院大学が有しています。
Copyright(c)2019 Kogakuin University. All Rights Reserved. |
|