2017年度工学院大学大学院・情報学専攻

感覚知覚特論(Human Sensory Perception)[2213]


2単位
福田 一帆 准教授  
最終更新日 : 2018/12/19

<授業のねらい及び具体的な到達目標>
人間は様々な外界の情報を,感覚器から取り込み脳を含む神経系により処理して知覚,認識しています.感覚器の機能,知覚の特性,知覚メカニズムおよびそれらに関する実験手法を理解して,その内容をわかりやすく説明できるようになることを目標とします.
Humans perceive and recognize a variety of information gathered by sensory organs and processed in nervous system. The goal of this course is to understand and explain the function of sensory organs, the characteristics and mechanisms of perception, and the related research methods.

<授業計画及び準備学習>
授業は英語文献を使用して段落,章ごとに分担して学生が説明をする輪講形式でおこないます.講義で扱う内容は,受講者の興味,授業の進度により次のようなテーマから選抜します.
Participants are expected to prepare each lecture by reading articles, explain assigned paragraph, and give a presentation of assigned chapter. This course deals with the following subjects depend on participants’ interest and progress:
1. イントロダクション (Introduction)
2. 明るさ知覚 (lightness perception)
3. 色の知覚(Color perception)
4. 形状の知覚(Shape perception)
5. 奥行の知覚(Depth / 3D perception)
6. 視覚的注意(Attention)
7. 動きの知覚(Motion perception)
8. 眼球運動(Eye movement)
9. 嗅覚(Olfaction)
10. 味覚(Taste)
11. 触覚(Touch)
12. 前庭感覚(Vestibular sensation)
13. 異種感覚統合(Multimodal sensation)
14. 学習内容の振り返り(Review the course

<成績評価方法及び水準>
授業中の英文要約や議論参加および発表課題により評価します.
Grading will be decided based on your performance of article reading (summarizing and discussion) and oral presentation.

<教科書>
特になし

<参考書>
Sensation and Perception (Jeremy M. Wolfe et. al., Sinauer Associates Inc.)

<オフィスアワー>
火曜日12:50 – 13:50 八王子キャンパス講師室にて質問を受け付けます.


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